Tyto informace byly vypracovány pro menší děti. Pokud se Ti bude zdát, že nemáš dostatek informací a chtěl/a by sis přečíst podrobnější informace, přečti si, prosím, „Informace pro starší děti„. Jestliže nic číst nechceš, vůbec se neboj za námi přijít, zatelefonovat nám či napsat e-mail a vše Ti rádi vysvětlíme.

Co je to OSPOD?

Možná už jsi slyšel/a někdy tento výraz ve škole nebo od kamarádů. OSPOD neboli oddělení sociálně-právní ochrany dětí je jedním z mnoha oddělení Městského úřadu. Je to oddělení, které pomáhá dětem, kterým ještě nebylo 18 let, řešit těžké situace.

S čím se na OSPOD můžeš např. obrátit?

–          Rodiče se rozvádějí a ty nevíš, co bude dál

–          Rodiče se hádají, ubližují si

–          Doma ti ubližují, bijí tě, nadávají ti

–          Nerozumíš si s novými partnery rodičů

–          Rodiče jsou často opilí a nechovají se k tobě hezky, ubližují ti

–          Stává se, že doma není nic k jídlu a ty máš hlad

–          Často zůstáváš doma sám

–          Máš strach jít do školy, protože se ti spolužáci posmívají, ubližují ti, pomlouvají tě na sociálních sítích, nemluví s tebou

–          Ve škole ti to nejde a rodiče ti nadávají za špatné známky, mluví o tom, že půjdeš do ústavu

–          Něco jsi provedl(a), něco ukradl(a), někomu ublížil(a), utekl(a) z domova, pil(a) alkohol nebo si vzal(a) drogu apod. a bojíš se, co bude dál

–          Ubližuje ti někdo cizí – dělá ti něco, co ti je nepříjemné

Kde OSPOD najdeš a kdy můžeš přijít?

OSPOD v Kutné Hoře sídlí v budově Městského úřadu na adrese Radnická 178, Kutná Hora (je to budova, kde také vydávají občanské průkazy, řidičské průkazy nebo cestovní pasy). OSPOD má své kanceláře v prvním mezipatře, jsou to kanceláře číslo 118 – 126.

Městský úřad má své úřední hodiny, které platí také pro OSPOD.

pondělí     7:30 – 11:30 a 12:30 – 17:00

úterý        7:30 – 11:30 a 12:30 – 14:30

středa      7:30 – 11:30 a 12:30 – 17:00

čtvrtek    7:30 – 11:30 a 12:30 – 14:30

pátek       7:30 – 11:30

Přijít můžeš v těchto časech kdykoli bez ohlášení, vždy je někdo přítomen, kdo se tě ujme a vyslechne. Když se budeš cítit v ohrožení kdykoli jindy, můžeš zavolat na policii – číslo 158 a ta nás bude kontaktovat.

Když nebudeš chtít se svým problémem přijít přímo za námi, můžeš se svěřit např. komukoli z rodiny, paní učitelce nebo i lékaři, případně zavolat na linku důvěry (tel. 327 511 111). Ti všichni ti pomohou a v případě potřeby kontaktují i nás.

Kdo je sociální pracovnice?

Na OSPOD pracují sociální pracovnice, odborně také referentky sociálních věcí. Každá má na starosti svůj ,,obvod“, podle kterého si rozdělují případy jednotlivých dětí. Která je ta ,,tvoje“ pracovnice, zjistíš buď dle začínajícího písmene tvého příjmení, jestliže bydlíš v Kutné Hoře, nebo dle obce, kterou má na starosti. Seznam pracovnic i s kontakty nalezneš zde.

Za sociální pracovnicí můžeš přijít na úřad v úředních hodinách, nebo jí můžeš zatelefonovat nebo poslat e-mail. Pokud by se stalo, že právě tvoje pracovnice není ten den v práci, pomůže ti kterákoli jiná.

Co se stane potom, když na OSPOD přijdeš?

Nejprve si s tebou pracovnice popovídá, pokud jí budeš telefonovat nebo psát e-mail, tak ti řekne, kdy se sejdete. Tvoje sociální pracovnice se Ti bude vždy snažit pomoci a vymyslet takové řešení Tvého problému, abys byl/a spokojený/á.

Domluvíte se spolu na dalším řešení. Může se stát, že si nebudeš přát, aby někdo věděl o tom, že jsi s námi mluvil(a). Pracovnice se vždy bude snažit tvé přání respektovat, ale v případě, že by to nebylo zcela možné, se s Tebou opět domluví na nejpřijatelnějším řešení.

Pokud nebude v možnostech sociální pracovnice vyřešit tvůj problém, pomůže ti najít někoho jiného, kdo Ti bude schopen pomoci.

Pokud nebudeš spokojen(a) se sociální pracovnicí, můžeš se obrátit na vedoucí OSPOD – Mgr. Šárku Zittovou, případně na vedoucího Odboru sociálních věcí a zdravotnictví – Mgr. Bc. Mariána Šlesingra, DiS.